Mietteitä kuuden viikon jaksosta

Alkuvauhti

Projekti lähti käyntiin siten että Arjan (Kirkonkylän koulu), Marjukan (Naistenmatkan koulu) ja Hannen (Naistenmatkan koulu) kanssa varasimme Kaisalta (Pirkkalan Yhteislukio) ja Pasilta (Pirkkalan Yhteislukio) oppitunnin laitteiden käyttöönottoon liittyen. Toisella tapaamisella Arjan, Marjukan ja Hannen kanssa kartoitimme appsit, jotka katsoimme käyttökelpoisiksi. Seuraavaa kertaa varten kaikkien piti purkaa iPadit laatikoistaan ja laittaa Leba-laukku käyttökuntoon. Pakettien avaamiseen ja Leba laukun valmisteluun meni yllättäen n.3-4 tuntia aikaa. Kolmannella kerralla latasimme appsit  ja tarkoitus oli tehdä yksi master-iPadi, ottaa siitä varmuuskopio ja synkronoida kaikkien koulujen laitteet. Oli ilo huomata, että Nuolialan langaton verkko toimi todella hyvin. Tähän asti kaikki oli mennyt varsin sujuvasti.

Päivitin master-iPadiin käyttöjärjestelmän, jonka jälkeen alkoikin varsinainen käsityö. Muiden iPadien käyttöönotto masterin varmuuskopiosta ei onnistunutkaan, ennen kuin niissä oli myös päivitetty käyttöjärjestelmä. Joten 64 kertaa kirjautuminen langattomaan verkkoon, 64 kertaa appleID ja paljon muuta säätöä 32 koneelle. Onneksi Arjan koneet eivät olleet työn alla.

Kiihdytys

Kun laitteet olivat vihdoin käyttökunnossa, päästiin oppilaiden kanssa hommiin. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen olimme jättäneet viitosten digitaalisen kasvikansion keräämisen pois, koska laitteiden tuleminen kesti niin kauan. Tarkoitus oli siis aloittaa nelosten maatila-kirjan tekemisellä ja tarkemmin sanottuna videon editoimisella iMovieta käyttäen. Ollilan tilalla vieraillessamme olimme kuvanneet yhdellä iPadilla videota. Tämä videomateriaali oli tarkoitus synkronoida kaikille iPadeille ja sitten työstää pareittain videota. Sitten tuli aivan ihmeellinen ja yllättävä tilanne, kun tämä iPadeille iTunesin kautta synkronoitu materiaali olikin vain katseltavissa, mutta sitä ei pystynyt iMoviella editoimaan. Konsultoin IlonaIT:n Tomia asiasta, mutta sieltäkään ei ratkaisua löytynyt.  Muutaman päivän asiaa pyörittelin ja selvittelin ja sitten päätin, että laittteet pölyttyvät luokkaani, jos tätä suunnitelmaa itsepintaisesti jatketaan. Ja sekin suunnitelma lensi siis romukoppaan. Useat opettajat olivat erittäin kiinnostuneita ja kyselivät, että koska laitteita pääsevät muutkin käyttämään, joten päätin samalla luopua myös kakkosluokkalaisten kuvatarina-projektista.

Ponnistus

Kaikki suunnitelmat oli siis romutettu, joten oli aika siirtyä suunnittelemattomaan toimintaan. Pidin alkuun noin puolen tunnin käyttökoulutuksen opettajille ja sitten varauslistat kansioon ja iPadit  kiertoon. Pari viikkoa on menty näin ja ainakin opettajilta saatu käytäväpalaute on ollut positiivista. Kirjoittamiseen ja peruslaskemiseen on löytynyt toimivia applikaatioita. Oppilaat ovat olleet kovasti innoissaan, ja työrauha ja keskittyneisyys  luokissa on ollut hämmästyttävää. Opettajilla on ollut mahdollisuus ottaa iPadi viikonloppu-lainaan ja moni on tätä mahdollisuutta hyödyntänyt. Usea opettaja on myös kertonut suunnittelevansa laitteen hankkimista itselleen.

Ilmalento

Kipinä on varmaankin sytytetty. Seuraava haaste on löytää lisää toimivia appseja, koska mielenkiinto olemassa oleviin katoaa varmaankin melko pian. Toinen kehitettävä suunta on iPadin vaativampi käyttäminen, eli kuvakirjojen ja muiden projektien tekeminen. Tämä vaatii sen, että laitteet voivat olla yhdessä luokassa pidempään ja että mietitään mikä olemassa olevista pilvipalveluista on sellainen, että sitä voidaan kouluissa luotettavasti käyttää.

AppleID tilin järkevää käyttöä kannattaa myös miettiä. Onko yksi tili per koulu järkevää vai yhdistetäänkö kaikki tai osa kuntaa yhden tilin alle?

-Aki-

Mainokset

One thought on “Mietteitä kuuden viikon jaksosta

  1. Mahtavaa Aki! Olipa mukavaa lukea Nuolialan kuulumisia. Harmillista kuulla ongelmista… Niitä tosiaan eteen tulee vähän väliä ja mitä kummallisemmissa muodoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s