Kirjoitusharjoituksia (2lk)

Omat tarinat syntyvät iPadeilla näppärästi. Sovelluksia omaan tuottamiseen on monia. Hitaampikin kirjoittaja innostuu, kun valmiita kuvia on virikkeenä tarinan tuottamiseen. Monissa appseissa on myös mahdollisuus lisätä valokuvia, piirtää ja lisätä puhetta tai ääntä. Perustarinaa wordin tapaan voi kirjoittaa esim. Pages-sovelluksella.

Sovellukset vaativat opettajalta perehtymistä, jotta työn alkuun päästään. Olen esitellyt omien tarinoiden tekemiseen sopivia ohjelmia omassa blogissani. 

StoryMaker innosti tarinoiden tekemiseen.
StoryMaker innosti tarinoiden tekemiseen.

Joskus oppilas tuli vahingossa poistaneeksi tekemänsä tarinan, mikä tietysti harmitti. Padit olivat yhteiskäytössä ja silloin saattoi käydä niinkin, että toinen oppilas poisti toisen keskeneräisen tarinan. Englanninkielestä on syytä opetella ainakin save ja delete -sanojen merkitys! Kaveriapu on ollut tärkeää. Enemmän tietävä on opastanut kaveria – ja välillä opettajaakin.

Jatkossakin iPadit ovat meillä yhteiskäytössä eri luokilla. Kokemus on osoittanut, että laitteet kannattaa nimetä siten, että oppilas voi seuraavalla kerralla käyttää samaa iPadia. Koneita olisi hyvä olla ainakin luokallinen. Tällöin ”oma kone” olisi saatavilla, jos tarinasuoni pulppuaa enemmän kuin yhden oppitunnin ja varaus laitteille on toisessa luokassa. Toinen vaihtoehto on tehdä tarinoita projektina, jolloin laitteet ovat koko samassa luokassa useamman päivän ja opettaja suunnittelee niiden käytön tehokkaasti esim. jonkun teeman ympärille. Tablet-laitteiden käyttö haastaa opettajan tekemään uudenlaisia ratkaisuja. Ei ole tarkoituksenmukaista tehdä samaa juttua yhtä aikaa kaikkien oppilaiden kanssa.

Kuinka tarinat sitten saadaan talteen? Hyvä kysymys. Tarinoitten jakamisen kannalta on tärkeää, että oman jutun pystyy siirtämään talteen muuallekin kuin iPadiin. Loin koululle oman sähköpostiosoitteen, jonne valmiita tarinoita voi langattoman verkkomme kautta lähettää. Käytössä on  myös Drobox-tili. Tulostusmahdollisuutta suoraan langattomasti meillä ei ole.

Jatkossa pohdittavaa riittää siinä, millaiseen pilveen lasten valmiit tuotokset voi helposti tallettaa. Kokonaisratkaisua kunnassamme ei vielä ole.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s